Kajzerki

3.5.15

I kolejne bułeczki- tym razem kajzerki. Mieliśmy dużo zabawy z ich zawijaniem, chyba na końcu tylko połowa wyglądała kajzerkowo :) Na koniec posypaliśmy je żółtym serem...pycha! Przepis znalazłam tutaj.


350 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
20 g cukru
1,5 łyżeczki soli
1 jajko
230 ml mleka
30 g świeżych drożdży
40 g miękkiego masła
do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18%

Mąki wymieszać z cukrem i solą. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże i połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść miękkie, sprężyste ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować ją delikatnie olejem lub dodatkowym, roztopionym masłem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje o wadze 70-80 g (powinno wyjść nam 10 bułeczek). Z każdej formować wałek ciasta o długości 30 cm. Trzymając koniec wałka, zrobić podwójną pętelkę na wałku (z ciasta), zawijając oba końce pod spód. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Kajzerki posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną i posypać, czym kto lubi. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 20 minut.

You Might Also Like

0 komentarze