Kremówka

2.5.15

Uwielbiam ciasta z kremem. Na wypróbowanie kremówki czekałam dość długo. Ciasto jest pyszne, następnym razem (tak, będzie następny raz!) zrobię je w mniejszej blaszce. Polecam bardzo, przepis znalazłam tutaj


dwie niepełne szklanki mąki pszennej
225g masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Składniki na ciasto  zagnieść, a następnie schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na dwie blaszki, ponakłuwać widelcem i upiec w temp. 200 stopni. Najlpiej upiec je na papierze, bo łatwo się kruszy. 

3 szklanki mleka
3 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki masła

230ml kremówki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru

Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować razem. W osobnym naczyniu połączyć razem resztę mleka, obie mąki i żółtka i wlać do gotującego się mleka. Całość podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć zimną masę budyniową, a na wierzch ubitą śmietankę. Całość przykryć drugim blatem. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze