Orecchiette z kiełbasą i groszkiem

18.5.15

Makaron orecchiette kupiłam już jakiś czas temu w małym, włoskim sklepiku w centrum mojego miasteczka. Czekał cierpliwie na swoją kolej, aż w końcu nadeszła :) Pyszny, szybki obiad, którym znów udało mi się uszczęśliwić dzieci. Polecam, przepis znalazłam tutaj.


400 g makaronu
4 kiełbaski wieprzowe 
300 g mrożonego groszku
puszka pomidorów bez skórki (pelati) 
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
straty parmezan 

Na oliwę wrzucić dwa lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Gdy zbrązowieją - usunąć. Wrzucić obraną z flaka i rozdrobnioną w palcach kiełbasę. Gdy się podsmaży, dodać pomidory i groszek. Posolić. Dusić na małym ogniu aż płyn się zredukuje. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron. Całość przesmażyć, po przełożeniu na talerze oprószyć parmezanem i pieprzem.

You Might Also Like

1 komentarze