Pasztet

3.5.15

W tym roku pierwszy raz w życiu miałam przyjemność zrobić pasztet! I patrząc na rezultat, na pewno nie ostatni. Pasztet jest delikatny i pyszny, polecam! Przepis znalazłam tutaj.


1 kurczak (ok 1,5-2kg)
0,8kg boczku
0,5kg wątróbki drobiowej
1 marchew
1 pietruszka
plaster selera
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 duże cebule
3 jajka
1/2 szkl kaszy manny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
olej do podsmażenia

Wątróbkę pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. 2 duże cebule pokroić na ćwiartki, podsmażyć.Ugotować mięso i warzywa do miękkości. Ugotowane mięso, warzywa, podsmażoną wątróbkę, podsmażoną cebulę przekręcić przez maszynkę. Do powstałej masy dodać 3 całe jajka, kaszę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wywaru z gotowanego mięsa i ponownie wymieszać. Masę mięsną wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 60-80 min w temperaturze 170 stopni C.

You Might Also Like

0 komentarze