Pudding chlebowy z jabłkiem

17.5.15

Znajomi Irlandczycy zawsze rozpływają się na samo wspomnienie bread and butter pudding. Nie rozumiałam tego fenomenu, dlatego postanowiłam go przygotować. Miła odmiana dla śniadania, dzieci zachwycone. Polecam. Przepis znalazłam tutaj.


cztery skibki chleba tostowego
1 jabłko 
1 jajko i 1 białko
1/2 szklanki mleka 
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
płatki migdałów
masło do wysmarowania formy

Chleb pokroić na maleńkie kosteczki. Jabłko obrać i również pokroić w kostkę. Chleb i jabłko przemieszać i przełożyć do formy/naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. W osobnym naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem i ekstraktem. Zalać chleb i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie posypać cynamonem i migdałami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. 

You Might Also Like

0 komentarze