Scones

2.5.15

Bardzo dawno mnie tu nie było...a wszystko przez kolejne zmiany! Po pierwsze dieta (już 23kg za mną!), a po drugie studia...I totalny brak czasu! Te przepisy czekają na komputerze już od kilku miesięcy, więc skoro nadarzyła się wolna chwila- wrzucam :) Poniżej przepis na 12 słodkich bułeczek, pysznych. Do jedzenia z masłem lub dżemem, polecam. Przepis Dorotus


40 dag mąki 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki soli 
10 dag zimnego masła 
5 dag cukru 
10 dag rodzynek 
2 jajka rozbite z taką ilością mleka, by w sumie osiągnąć 250 ml płynu

Masło rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami, zostawiając trochę płynu do posmarowania bułeczek. Szybko wyrobić ciasto podsypując mąką. Rozwałkować na około 1,5 cm. Wycinać kółka szklanką. Ułożyć na blaszce i posmarować. Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220 stopni. 

You Might Also Like

0 komentarze