Sernik budyniowy z brzoskwiniami

3.5.15

Przyznaję się bez bicia- jestem sernikoholikiem. Żadna dieta nie jest w stanie mnie powstrzymać. Ten sernik jest niesamowity- kremowy, delikatny, w pysznej, ciasteczkowej otulinie. Jeden z moich ulubionych, polecam! Przepis znalazłam tutaj.


1kg białego mielonego sera
2 budynie waniliowe z cukrem
4 duże jajka
300ml mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej

Na spód:
300g ciastek digestive
120g masła
łyżka lub dwie wody opcjonalnie

Na wierzch:
Brzoskwinie z puszki około 250g (odsączone)

Ugotować jeden budyń według przepisu na opakowaniu używając przy tym tylko 300 ml mleka. Ugotowany odstawić do przestudzenia. Pierkanik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasteczka zmielić w blenderze, wlać roztopione masło i wymieszać. Masa powinna być na tyle "mokra", abyśmy mogli nią wyłożyć spód i boki blachy. Boki tortownicy także wykleić masą, mocno dociskając.(jeśli masa będzie za sucha, to dodajemy łyżkę wody). Zmielony twaróg zmiksować z zimnym budyniem, mąką ziemniaczaną, jajkami, cukrem pudrem i waniliowym oraz z budyniem w proszku. Powinniśmy otrzymać głądką, kremową lśniącą masę. Masę przelać  do przygotowanej tortownicy. Na wierzch ułożyć kawałki brzoskwniń. Przed włożeniem sernika temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 stopni. Sernik piec przez około godzinę i 45 minut. Po upieczniu pozostawić go jeszcze przez około 5- 10 minut w wyłączonym piekarniku.

You Might Also Like

1 komentarze