Sernik królewski kokosowy

3.5.15

Na sam koniec zostawiłam absolutny hit. Sernik, który zdetronizował dotychczasowego mistrza. Niesamowity, delikatnie kokosowy, z pysznym, czekoladowym ciastem. Brak mi słów :) Polecam! Przepis z tej strony.


Kruche ciasto:
250 g mąki
120 g zminego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka smalcu
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, podzielić na 2 części, owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.

Masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
5 jajek
100 g masła
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru
250 ml śmietanki kokosowej
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Dodać jajka, zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. Pierwszą część zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę na tarce, na nie wylać masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.

You Might Also Like

1 komentarze