Szynka z glazurą pomarańczową

3.5.15

Pierwszy raz zrobiłam swoją własną szynkę. Była przepyszna- nikt nie chciał nawet spojrzeć na kupną. Po tym miłym doświadczeniu na pewno nie jest to mój ostatni raz. Polecam, przepis znalazłam tutaj.


1kg szynki peklowanej w soli
garść goździków (ok 25 sztuk)
Sos pomarańczowo-czosnkowy
pół szklanki syropu klonowego
skórka i sok z jednej pomarańczy
1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Szynkę ponacinać na krzyż i w nacięcia powciskać goździki. Szynkę umieścić na raszce w naczyniu do pieczenia. Włożyć do pieca. Przygotować sos: w garnuszku wymieszać wszystkie składniki sosu. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ognień i redukować przez 7-8 minut do zgęstnienia. Szynka o tej wadze powinna być gotowa w 45-90 minut- gdy jej temperatura w środku wyniesie 60-65 stopni. Około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować szynkę glazurą. Po upieczeniu przykryć folią aluminiową i odstawić na 30 minut.

You Might Also Like

0 komentarze