Tort toffi-gruszka

3.5.15

Kiedy zauważyłam ten tort na moich wypiekach wiedziałam, że szybko go upiekę. W jednej z sieciowych cukierni w Poznaniu jest pyszne ciasto, które potrafię zjeść na raz, zawsze i wszędzie. Jest to kostka toffi-gruszka. Ten tort bardzo przypomina mi o tym smakołyku, więc będzie często gościł na naszym stole. Słodki, orzeźwiający, pyszny. Polecam!
 

Składniki na biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.

Krem kajmakowy do przełożenia:
400 g masy krówkowej
500 g serka mascarpone
200 ml kremówki

Wszystkie 3 składniki kremu powinny być schłodzone przynajmniej przez 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania. Wszystkie schłodzone składniki na krem umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu - mieszadło miksera będzie pozostawiało na nim ślad a krem nie będzie spływał z łyżki. Ubity krem podzielić na 2 równe części i dodatkowo odłożyć kilka łyżek kremu na wierzch tortu.

Krem śmietankowo - migdałowy do pokrycia tortu:
250 g serka mascarpone
250 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu.

Ponadto:
2 puszki gruszek w syropie- każda 410g, odcedzonych, osuszonych na ręczniczku papierowym i pokrojonych w kostkę
1 szklanka ponczu (likier migdałowy Amaretto wymieszany z przegotowaną wodą w proporcji 70 : 30)

Słodkie chipsy z gruszek:
2 gruszki
cukier

Gruszki umyć, nie obierać. Pokroić na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki (2 - 3 mm). Plasterki gruszek położyć na wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową blachę. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 - 15 minut, do złotego koloru, w razie konieczności odwracając na drugą stronę. Jeszcze ciepłe ściągać z blachy (szybko twardnieją) i przekładać na kratkę do wystudzenia.

Pierwszy blat tortu ułożyć na paterze, naponczować mniej niż 1/3 szklanki ponczu. Na blat wyłożyć część kremu kajmakowego, w krem powciskać kawałki gruszek. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować 1/3 szklanki ponczu. Następnie na ten blat wyłożyć drugą część kremu kajmakowego, w krem znowu powciskać kawałki gruszek. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Na wierzch tortu wyłożyć kilka odłożonych łyżek kremu kajmakowego, wyrównać szpatułką. Na boki i wierzch tortu wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Do boków tortu przykleić plasterki gruszek. Górę można lekko posypać płatkami migdałów.Przechowywać w lodówce.

You Might Also Like

1 komentarze