Włoska zupa ze szpinakiem

2.5.15

Bardzo pyszna i pożywna zupa, choć nie spodziewałam się, że będzie tak... pomidorowa :) Polecam, przepis znalazłam tutaj


2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała pokrojona w kosteczkę cebula
1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
1 szklanka pokrojonego w kostkę selera naciowego
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
1 puszka pomidorów w kawałkach
1,5 szklanki makaronu orzo
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczka rozmarynu
4 szklanki szpinaku w liściach
sól i pieprz

W garnku podgrzać olej. Dodać cebulę i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 4 minuty, aż zmięknie. Dodać marchew, seler i czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać bulion, pomidory, makaron i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić szpinak i gotować jeszcze 2 minuty. Przyprawić. 

You Might Also Like

0 komentarze