Bułki razowe

3.6.15

Ten post powinien się nazywać chyba mikrobułeczki razowe. Są malutlkie ale niesamowicie pyszne. Nie wiem, czy moja ocena jest obiektywna, ponieważ stanowiły one nasz potreningowy posiłek, jednak polecam serdecznie :) Przepis znalazłam tutaj. Edit: Właśnie zauważyłam, że ten przepis publikowałam już na blogu! :) Z innego źródła. Zostawiam poprzedni ze względu na komentarze. 



225 g mąki pszennej razowej 
1 łyżeczka soli
25 g miękkiego masła
1,5 łyżeczki suchych drożdży 
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka

Mąkę z solą wymieszać, dodać masło, drożdże i cukier. Dodać mleko i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie zagnieść, podzielić na 8 części i z każdej uformować bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Studzić na kratce. 

You Might Also Like

1 komentarze