Jagnięcina z morelowym sosem

2.6.15

To było moje pierwsze spotkanie z jagnięciną. Kolejna próba dla mojego męża. I niestety muszę przyznać, że nie będzie ona ulubionym mięsem w naszym domu. Danie jest bardzo poprawne, morelowy sos cudnie dopełnia mięso, jednak jagnięcina sama w sobie jest po prostu niezbyt ciekawa :) Jeśli zdecydujecie się spróbować, polecam poniższy przepis, znaleziony tutaj.


300 g jagnięciny 
8 łyżek białego wina
6 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
8 ziaren jałowca
2 łyżki jogurtu greckiego
pieprz
3 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 

Sos morelowy:
250 g moreli
1 szalotka
sól, pieprz, cukier
2 łyżki białego wina
2 łyżki masła 

Jałowiec zmiażdżyć w moździerzu. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, umieścić w niej mięso upewniając się, że jest odpowiednio pokryte. Zostawić na noc w lodówce. Morele pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać wino i odparować przez kilka minut. Dodać morele i dusić aż zaczną się rozpadać. Całość zmiksować, dodać zimne masło. Doprawić. Mięso po wyjęciu z marynaty posolić i smażyć krótko z dwóch stron na patelni grillowej.

You Might Also Like

0 komentarze