Młoda kapusta w pomidorach

2.6.15

W Irlandii młoda kapusta nie jest tak popularna jak w Polsce- dostać ją można na farmach i niektórych bazarkach. Mnie się udało, więc postanowiłam wypróbować nową jej wersję- z marchewką i pomidorami. Efekt był bardzo ciekawy, kapusta została zjedzona w ciągu jednego dnia :) Polecam, przepis znalazłam tutaj.



główka młodej kapusty
duża marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnki
1 puszka pomidorów
liść laurowy
2 ziela angielskie
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki mąki
2 szklanki wody
sól i pieprz

Kapustę pokroić na grubsze kawałki. Dodać posiekane pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Marchew i seler obrać i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na oleju do zmięknięcia. Warzywa dodać do kapusty, dolać wodę i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut od zagotowania. Dodać ocet i przyprawy. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, wymieszać i przełożyć do kapusty. Gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia.

You Might Also Like

0 komentarze