Ciasto jogurtowe z budyniem i dżemem

27.7.15

Bardzo ciekawe ciasto. Znów takie z gatunku szybko i prosto, czyli takie, jakie zapracowane mamy lubią najbardziej :) Ciasto jest miękkie i wilgotne a dodatek budyniu i dżemu stanowi miłą odmianę od "zwykłego" placka. Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj.


340g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
300g jogurtu
budyń waniliowy na 0,5l mleka
mały słoik dżemu truskwkowego

Budyń ugotować w 400ml mleka, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, nie przerywając mieszania dodać olej i jogurt. Po połączeniu składników dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i sodą, każdorazowo miksując tylko do połączenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm, na wierzchu kleksami rozłożyć budyń i dżem. Piec w 180ºC przez ok. 50-60 minut, do suchego patyczka.

You Might Also Like

2 komentarze