Ciasto salceson

27.7.15

Proste, szybkie ciasto, bez bawienia się w ubijania, podgrzewania, roztapiania :) Takie jakie lubię, gdy dzieciaki mają ochotę na coś słodkiego a ja - ostatnie na co mam ochotę to stanie w kuchni. Smaczne, jabłkowe. Polecam. Przepis znalazłam tutaj


3,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4/5 szklanki maślanki
1/5 szklanki oleju roślinnego
4 jajka
1 łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki soli
9-10 średnich jabłek obranych i pokrojonych w kostkę
pół szklanki rodzynek lub żurawiny
pół szklanki orzechów włoskich

Mąkę wymieszać z suchymi składnikami, dodać jajka, olej oraz maślankę. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. W ciasto wmieszać pokrojone jabłka i bakalie. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec około 60-70 minut w 180ºC, do suchego patyczka.

You Might Also Like

1 komentarze