Drożdżówki z serem i jagodami

27.7.15

Trudno uwierzyć, ale w polskim sklepie znalazłam świeże, prawdziwe, leśne jagody (w odróżnieniu od borówek amerykańskich, które jestem zmuszona używać na codzień. Nie, żebym miała coś przeciwko blueberries, ale to nie jest to :)). Z jagód zrobiłam trufle te oto drożdżówki. Drożdżówki z serem to coś, co jest moim numerem jeden od zawsze, a gdy dołożymy jagody powstaje mieszanka niesamowita :) Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj.


10 gr suchych drożdży
250 gr mąki (u mnie dość dużo dodatkowo, do podsypywania)
40 gr miękkiego masła
1 łyżka miodu
2,5 łyżki cukru
1 jajko
niepełna szklanka mleka

Masa serowa
250 gr twarogu
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko

150 gr jagód
1 białko

Mleko wymieszać z cukrem, miodem i jajkiem. W misie miksera umieścić mąkę wlać mleczną mieszankę i wsypać drożdże. Wyrabiać mikserem przy pomocy haka lub ręcznie. Po połączeniu składników, partiami dodawać masło dalej wyrabiając. Po dokładnym wyrobieniu ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść. Uformować kulę, podzielić ją na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut do napuszenia. W tym czasie połączyć składniki masy serowej. Po upływie dziesięciu minut w każdej kulce zrobić zagłębienie (przy pomocy dna szklanki).Na środek każdego zagłębienia wyłożyć dużą łyżkę nadzienia. Wierzch pospać jagodami, delikatnie wciskając je w ser. Ciasto posmarować rozbełtanym białkiem. Piec przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni. Studzić na kratce.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. A u nas nie ma jagód, buuu!
    Pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń