Pralinki jagodowe

27.7.15

Dawno nie robiłam pralinek. Te są bardzo ciekawe-proste w wykonaniu jednak nieco czasochłonne (logistyka ciągłego schładzania i mrożenia i czynności pomiędzy nimi jest nieco skomplikowana w planowaniu). Polecam, znikają w mgnieniu oka. Przepis znalazłam tutaj.


110 g białej czekolady
3 płaskie łyżki kremówki
4 łyżki jagód
100g zmiksowanych biszkoptów

Do obtoczenia:
200 g białej czekolady
3 łyżki wiórków kokosowych
1/8 łyżeczki barwnika w proszku rozpuszczonego w odrobinie wody

Do zmiksowanych biszkoptów dodać jagody, ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką nad parą wodną. Dodać jagody i biszkopty i zmiksować. Masę schłodzić przez 2 godziny w lodówce, a następnie umieścić jeszcze na 10 minut w zamrażarce. Po tym czasie ulepić kulki (18 sztuk). Kulki włożyć ponownie do zamrażarki na kolejną godzinę. Wiórki kokosowe umieścić wraz z wodą i barwnikiem w  woreczku, ugniatać aż do pofarbowania. Wysypać na talerz. Na parze rozpuścić czekoladę, obtaczać w niej pralinki i dekorować kokosem. Ponownie zamrozić, przez ok. pół godziny.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. te pralinki są genialne - zapisuję, do zrobienia koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię z poziomkami, boskie są! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, podbiły moje serce. Musze zrobić:)

    OdpowiedzUsuń