Pulpeciki w sosie koperkowym

27.7.15

Coś co każdy z nas zna i pamięta z dzieciństwa- pulpeciki w sosie koperkowym. Przypominają mi przedszkole. Przenoszą w czasy świętowania barbórek, leżakowania i rzucania budyniem w kolegów. Znaczków w szatni, patriotycznych piosnek...piękne czasy. Bardzo bym chciała choć na chwilę tam wrócić. Mam nadzieję, że moim dzieciom też przypomną kiedyś te beztroskie czasy :) Polecam, przepis z tej strony.


1 stara bułka
mleko do namoczenia bułki
1/2 kg mięsa mielonego (chudego wieprzowego lub cielęcego)
1 średnia cebula starta na tartce
1 jajko
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Wywar:
0,5l wody
1 średnia marchewka i 1 mała pietruszka, starte na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki mąki
1 łyżka posiekanego koperku

Bułkę zalać mlekiem, odstawić na kilka minut do namoczenia. W misce wymieszać mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju. W dużym garnku zagotować wodę z solą, dodać marchewkę i pietruszkę oraz łyżeczkę masła. Na gorący wywar wrzucić podsmażone pulpeciki. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Zagęścić mąką, zagotować. Pod koniec dodać posiekany koperek.

You Might Also Like

0 komentarze