Sernik piegusek

27.7.15

Bardzo smaczny sernik, o mojej ulubionej, lekko zbitej konsystencji. Pominęłam sos toffi- wystarczająco nagrzeszyłam samym sernikiem ;) Polecam, przepis z tej strony


1 kg sera mielonego do serników
250 g jogurtu greckiego
140 g serka homogenizowanego typu Danio z czekoladą
1/2 szklanki suchego maku
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
okrągłe biszkopty

Sos toffi
15 cukierków toffi
20 g mlecznej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 18 %

Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Tortownicę (23cm) wyłożyć biszkoptami. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, serek homogenizowany, budynie oraz mak. Wymieszać do połączenia składników. Dodać partiami ser, wymieszać. Ubić białka z dodatkiem soli i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę umieścić w tortownicy, piec 40 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach pierarnika. Po wystygnięciu umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. Składniki polewy roztopić na parze, polać wystudzony sernik (pominęłam).

You Might Also Like

3 komentarze