Sernik Twix

27.7.15

Ciężko w to uwierzyć ale oto i kolejny (i nie ostatni!) sernik dzisiejszego dnia. Zdecydowanie dla wielbicieli cukru. Masa serowa w tym serniku jest dość specyficzna- w wersji "surowej" jest płynna, natomiast po upieczeniu ma postać lekkiej, lecz zbitej serowej pianki. Bardzo ciekawe doświadczenie smakowe :) Polecam, przepis znalazłam tutaj.
 

3/4 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 żółtko

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, wyrobić ciasto. Wylepić dno keksówki. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia.

Masa serowa:
500 g twarogu
200 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
1/2 szklanki cukru
2 duże jajka
1 białko
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Do sera dodać cukier, budyń, jajka i białko, zmiksować. Wlać mleko skondensowane, jeszcze raz krótko zmiksować. Masę wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze 45 minut. Ostudzić.

Polewa:
1 mała puszka masy kajmakowej (400 g)
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju

Masę kajmakową równomiernie rozsmarować po wierzchu ostudzonego sernika. Czekoladę z olejem rozpuścić na parze. Polać sernik, zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ooo, to mi się podoba :)
    Twixy to moja słabość ;)

    OdpowiedzUsuń