Sałatka z bobu i quinoa

10.8.15

I druga sałatka z bobem- trochę bardziej egzotyczna. Ciekawy dodatek granatu i cudny sposób na pożegnanie lipca :) Polecam, przepis znalazłam tutaj.



50g kaszy quinoa
80g upieczonego lub ugotowanego i obranego bobu
3 łyżki ziaren granatu
2 łyżki posiekanego koperku
1 posiekana szalotka 
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
1 łyżka soku z limonki
skórka otarta z 1 limonki

Bób ugotować w osolonej wodzie lub upiec przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Obrać. Kaszę przepłukać zimną wodą, przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą  w stosunku 1:2 i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz, gotować jeszcze 5 minut. Posolić, wymieszać, zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Wymieszać. Szalotkę poddusić na oliwie, dodać czosnek. Po wystudzeniu kaszy dodać do niej cebulę i czosnek, sezam, skórkę i sok z limonki oraz koperek. Wymieszać. Dodać bób i granat, można spryskać olejem do smaku.  

You Might Also Like

1 komentarze