Tarta z kurkami

11.8.15

Tego zakupu nie spodziewałam się zupełnie. Pachnące i ekstremalnie drogie ;) kurki. Powstała z nich między innymi ta oto tarta- delikatna, lekko grzybowa, pyszna. Polecam, przepis znalazłam tutaj.


ciasto francuskie
250g kurek
1 mała cebula 
2 jajka
szklanka startego sera żółtego
1/2 opakowania śmietany 18%
olej
świeży tymianek
sól
pieprz
2 ząbki czosnku 

Kurki dokładnie umyć i wysuszyć. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać kurki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 20 minut często mieszając. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ciasto przełożyć na blaszkę, ponakłuwać i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez ok. 10 minut. Po lekkim przestudzeniu wylać na nie masę jajeczną a na wierzchu ułożyć duszone kurki. Posypać tymiankiem. Piec w piekarniku przez ok. 20 minut. 

You Might Also Like

1 komentarze