Tort czekoladowy ze śmietaną i marcepanem

14.8.15

Jeden z moich pracowników przenosił się do innego zespołu. Zaproponowałam tort na pożegnanie. Wymarzona pozycja zawierała czekoladę, bitą śmietanę, marcepan i owoce. Coś wykombinuję...pomyślałam :) I powstało to cudo. Biszkopt z przepisu Dorotus. Polecam!



5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru 
2/3 szklanki mąki 
1/3 szklanki kakao

150g masy marcepanowej
wiśnie w zalewie
mała konfitura wiśniowa (240g)
250g mascarpone
250ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki amaretto+100ml
3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej
aromat migdałowy
czekolada deserowa

Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy wsypać przesianą mąkę z kakao. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Przekroić na 3 blaty. 

Kawę wymieszać ze 100ml amaretto. Na paterze umieścić pierwszy blat. Nasączyć 1/3 ponczu, rozsmarować konfiturę. Marcepan cienko rozwałkować i przełożyć na konfiturę. Przykryć drugim blatem. Nasączyć. Mascarpone ubić wraz z kremówką, podzielić dwie części (odpowiednio 2/3 i 1/3 kremu). Do większej części dodać amaretto, do drugiej cukier puder i kilka kropel aromatu migdałowego. Na drugi blat wyłożyć masę z amaretto. Wiśnie odcedzić, umieścić na kremie lekko wduszając. Przykryć trzecim blatem, nasączyć. Ozdobić pozostałym kremem i startą na tarce czekoladą. 

You Might Also Like

0 komentarze