Paluszki wasabi z dipem łososiowym

26.9.15

Chrupiące paluszki z dipem. Wbrew pozorom wcale nie ostre ;) Ciekawa i szybka propozycja z jednej z moich ulubionych książek kucharskich- What Katie Ate. Polecam. 


250g mąki 
1 łyżka suchych drożdży 
2 łyżki sezamu  plus do posypania
3 łyżki pasty wasabi
sól i pieprz 
160ml ciepłej wody

Dip łososiowy:
1 szklanka śmietany 12%
1 łyżka sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
250g wędzonego łososia
sól i pieprz 

Do miski wsypać mąkę, drożdże, sezam i 1/2 łyżeczki soli, na koniec dodać pastę wasabi oraz wodę, zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na min. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto odgazować, odrywać po kawałku i formować paluszki o długości ok. 20 cm. Paluszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskać wodą i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15-20 min- do zarumienienia. W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki dipu, można użyć blendera dla uzyskania gładkiej konsystencji sosu. 

You Might Also Like

0 komentarze