Chlebek musztardowy do odrywania

4.10.15

W zakładkach mam zapisanych kilka linków do tzw. chlebków do odrywania. Zawsze mnie ciekawiły, ale dopiero teraz zdecydowałam się na wypróbowanie. Ciekawy, inny, uzależniający. Na prawdę polecam, przepis z tej strony.


2 duże jajka
55 g masła 
1/4 szklanki oraz 1/3 szklanki ciemnego piwa
2 1/2 szklanki mąki 
1/3 szklanki mąki żytniej
2 łyżki cukru pudru 
7g drożdży instant 
1 łyżeczka soli 

Nadzienie:
42g masła 
1 łyżka stołowa musztardy 
1 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 
1 łyżeczka papryki 
1/2 łyżki soli
szczypta pieprzu
1 1/2 szklanki tartego sera żółtego

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Zmieszać wszystkie składniki nadzienia poza serem. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), cienko rozwałkować. Podzielić poziomo na 4 pasy, a następnie każdy posmarować płynną masą. Pierwszy pasek posypać serem. Ułożyć na nim drugi pas i znów posypać serem. Postąpić tak samo z kolejnymi pasami ciasta. Powstałą kanapkę podzielić na kilkanaście mniejszych. Ułożyć pionowo w formie keksówce. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

You Might Also Like

0 komentarze