Crostini z pastą z fasoli

3.10.15

Pyszne grzanki z pastą z fasoli i podpieczoną szynką parmeńską. Kolejna przekąskowa pozycja z what Katie ate, polecam serdecznie. 



3 duże ząbki czosnku w łupinach
2 puszki po 400g białej fasoli
2-3 łyżeczki szałwii suszonej i kilka listków na wierzch 
starta skórka i sok z 1 cytryny 
150g sera feta 
sól i pieprz 
8 plastrów szynki parmeńskiej 
bagietka 
oliwa 

Czosnek w łupinie włożyć do piekarnika i nastawić na 200 stopni. Gdy się nagrzeje, piec ok. 30 minut. Po wystudzeniu naciąć ząbki i wycisnąć czosnek do miski. Dodać przepłukaną fasolę, szałwię, skórkę i sok z cytryny oraz ser. Wszystko zblendować, doprawić. Szynkę piec w piekarniku przez klika minut aż stanie się chrupiąca. Wystudzić na kratce, połamać na kawałki. Bagietkę pokroić na plastry. podpiec w piekarniku. Posmarować pastą, ozdobić szynką i szałwią. Skropić oliwą. 

You Might Also Like

0 komentarze