Drożdżówki marcińskie

4.10.15

Były już rogale marcińskie, ale jako rodowita Poznanianka i wielbicielka drożdżówek nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Niesamowicie smaczne drożdżówki, słodkie, z białym makiem, brak mi słów! Koniecznie do powtórzenia, polecam! Przepis z tej strony


3,5 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
50g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru
50g rozpuszczonego masła
1 jajko (żółtko i białko osobno)
pół łyżeczki soli
łyżka esencji waniliowej

Przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki:
300g białego maku
200g marcepanu
100g posiekanych migdałów
1/3 szklanki miodu
duże jajko
pół łyżeczki cynamonu
łyżka kwaśnej śmietany

Mak gotować ok. 30 minut w mleku z dodatkiem łyżeczki soli i 3 łyżek cukru, odcedzić i zmielić 2-krotnie. Marcepan podgrzać przez kilka sekund w mikrofali, utrzeć z jajkiem, śmietaną i miodem. Dodać mak, cynamon i migdały. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, wykładać na niego dużą łyżkę nadzienia, zwijać w roladę, przeciąć ją ostrym nożem na pół, zapleść ze sobą, a następnie zwinąć w ślimaka. Drożdżówki ostawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym białkiem i posypać płatkami migdałów. Piec w 180ºC przez 20-25 minut.

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Cudowne, listopad lubię tylko za te pyszne rogale. Drożdżówki muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń