Paszteciki z pistacjami

3.10.15

Trzeba przyznać że mam małą fazę na "What Katie ate" i kolejne kilka przepisów na pewno będzie pochodziło z jednej z dwóch książek tej autorki. Tym razem zdecydowałam się na paszteciki z pistacjami- sam pomysł zapowiadał się kusząco, a paszteciki były soczyste i pyszne. Polecam.


1 łyżka oliwy
1 czerwona cebula 
sól i pieprz
2 ząbki czosnku 
500g mięsa wieprzowego 
100g pistacji 
2 zielone jabłka
2 łyżki musztardy pełnoziarnistej 
1 łyżka octu jabłkowego 
1 łyżka świeżych liści natki pietruszki 
5 płatów ciasta francuskiego 
1 jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania 
1 garść maku 

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać kilka minut mieszając, ostawić do wystygnięcia. Pistacje posiekać, dodać do mięsa. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Posiekać pietruszkę. Wszystkie składniki dodać do mięsa, wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty (ok.8/5 cm każdy). Nakładać farsz, sklejać, posmarować jajkiem z mlekiem, posypać makiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. pistacje.. paszteciki... <3 lepiej trafić nie mogłam.. :)

    OdpowiedzUsuń