Tort gruszkowo karmelowy

4.10.15

Przepyszny, orzeźwiający tort gruszkowy. Słodka karmelowa masa, czekoladowy biszkopt i gruszki. Niesamowite, pyszne połączenie. Polecam serdecznie, przepis znalazłam tutaj, biszkopt od Dorotus.



Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki 
1/3 szklanki kakao

Krem:
500 ml śmietany kremówki
100 g mascarpone
1 duża puszka kajmaku 
5 płaskich łyżeczek żelatyny
6 łyżek mleka
1 pełna łyżka cukru pudru
1 duża puszka gruszek w zalewie

Dodatkowo :
1 mniejsza puszka kajmaku (350-400g)
6 łyżek mleka
tabliczka czekolady
ok. 150 ml syropu z gruszek
gruszki do dekoracji

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodać po kolei żółtka. Mąkę z kakaem przesiać, wsypać do masy i wymieszać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 35-40 minut. Biszkopt po upieczeniu upuścić w formie na ziemię i odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przekroić na 2 części. Kajmak umieścić w ciepłej wodzie do rozpuszczenia. Pierwszy blat naponczować syropem, posmarować kajmakiem. Kajmak z mniejszej puszki umieścić w garnku, dodać mleko i podgrzewać do rozpuszczenia (ale nie gotować). Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 100ml wrzątku, wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Zmiksować kremówkę, mascarpone i cukier puder. Dodać pozostały z większej puszki kajmak wymieszany z żelatyną i ponownie zmiksować. Dodać pokrojone w kostkę gruszki i wymieszać. Przełożyć na biszkopt, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Biszkopt naponczować. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki posmarować z wszystkich stron kajmakiem z mlekiem i posypać startą czekoladą. Ponownie umieścić w lodówce. 

You Might Also Like

1 komentarze