Wędzone chilli z fasolą

3.10.15

Pyszna, aromatyczna potrawa od Katie. Zawiera składniki, o których istnieniu nie miałam pojęcia i których poszukiwania sprawiły mi dużą radość :) Całość lekko ostra, nie nachalna, pyszna. Polecam. 


2 papryki ancho
2 papryki chipotle
1 kg mielonego mięsa wołowego 
2 łyżki mąki 
sól i pieprz 
4 łyżki oliwy 
1 pokrojona w kostkę cebula
4 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki mielonego kuminu
3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka oregano 
1 łyżeczka kakao 
1l bulionu wołowego
1/3 szklanki(80 ml) burbonu 
2 łyżki sosu chipotle
1 liść laurowy 
2 czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone na kawałki
2 puszki (400 g) pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ciemnego brązowego cukru 
1 puszka (400g) czarnej fasoli, odsączonej i opłukanej 
1 puszka (400g) czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej 
świeża kolendra 

Papryki chipotle i ancho umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać wrzącą wodą i odstawić na 30 minut. Następnie odsączyć wodę i pokroić je na drobne kawałki włącznie z nasionami. Do dużego garnka z grubym dnem wlać olej i podsmażyć mięso. Po podsmażeniu przełożyć na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać przyprawy ziołowe. Połączyć 2 łyżki bulionu z kakao, dodać do cebuli. Krótko podsmażyć, dodać resztę bulionu, burbon, sos chipotle, liść laurowy, paprykę, pomidory, przecier, cukier, posiekane papryki, mięso. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1,5h mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać fasolę, dusić jeszcze 15 minut, przyprawić solą i pieprzem. 

You Might Also Like

0 komentarze