Zupa gruszkowo-pietruszkowa

22.11.15

Nie wiem czy znam wystarczająco dużo słów by opisać nieziemski smak tej zupy. Pełne zaskoczenie, zupa jest delikatna ale nie mdła, pysznie doprawiona i do tego prezentuje się wspaniale! Jest również bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Powtórzona już nie raz, polecam serdecznie! Przepis znalazłam tutaj


600g pietruszki (korzeń)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 dojrzała gruszka
1/3 łyżeczki cynamonu
1 litr bulionu jarzynowego
250ml mleka
sól i pieprz
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
tarty ser grana padano
świeże listki bazylii
oliwa
płatki chilli

Pietruszkę obrać i pokroić na 1/2 cm kostkę. W garnku roztopić masłoz oliwą, dodać pietruszkę i posolić. Podsmażać na średnim ogniu przez około 5 min, mieszając. Gruszkę obrać, usunąć środek, pokroić na kawałki. Dodać do pietruszki. Przyprawić cynamonem i smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić pieprzem i cayenne, dodać bulion. Gotować przez ok. 10 minut aż warzywa zmiękną. Wlać mleko, zagotować. Po zagotowaniu zmiksować blenderem na krem. Doprawić cytryną i solą. Podawać z  bazylią, serem, oliwą i chilli.

You Might Also Like

0 komentarze