Babka gotowana czekoladowo-pomarańczowa

3.1.16

Babka gotowana zawsze kojarzyła mi się z białym, wilgotnym ciastem, o aromacie olejku cytrynowego lub migdałowego. Możecie sobie wyobrazić jakie było moje zaskoczenie gdy znalazłam jej czekoladowo-pomarańczowy odpowiednik. Babka jest przepyszna, mogłabym ją jeść codziennie :). Polecam, przepis z tej strony


250g miękkiego masła
7 jajek (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki 
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
50g gorzkiej czekolady, startej na wiórki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy

Białka ubić na sztywną pianę i odstawić do lodówki. Masło ubijać na najwyższych obrotach miksera przez ok. 4 minuty, następnie dodawać po łyżce cukru i cukru waniliowego. Miksować kolejne 6 minut. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Wymieszać mąkę, kakao, czekoladę, proszek do pieczenia i skórkę. Dodawać po łyżce do masy, miksując. Miksować jeszcze 3 minuty a następnie dodać pianę z białek i wymieszać szpatułką do połączenia. Formę na babkę gotowaną wysmarować masłem i osypać bułką tartą. Przełożyć niej ciasto i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1.5 godziny (woda powinna sięgać 2/3 wysokości formy, babkę wstawiamy do gotującej wody). Po wyjęciu z wody wyjmujemy babkę na talerz i odstawiamy do wystygnięcia. Polewamy polewą czekoladową. 

You Might Also Like

0 komentarze