Bananowo kokosowe pączuszki

20.1.16

Z jednej z moich ulubionych książek kucharskich, Ultimate Home Cooking, usmażyłam te bananowe fritersy. Znakomicie wpasowały się w atmosferę tłustego czwartku :) Limonka i kokos nadają cudownego smaku, należy jednak pamiętać, żeby jeść je na ciepło, potem nie są już takie smaczne. Polecam!


125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75g drobnego cukru
25g wiórków kokosowych
skórka starta z 1 limonki
szczypta soli
4 dojrzałe banany, obrane i rozgniecione widelcem
olej do smażenia

Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać cukier, kokos, sól i skórkę z limonki. Wymieszać. Wgnieść banany, aż do połączenia składników. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 15 minut. Do garnka wlać olej do 1/3 wysokości. Rozgrzać do 180 stopni. Łyżką nakładać po 4-5 porcji ciasta i smażyć przez 2-3 minuty do zarumienienia. Odsączyć na papierze. Można posypać drobnym cukrem. 

You Might Also Like

0 komentarze