Ciasto z jabłkami, pekanami i syropem klonowym

3.1.16

Pyszne, wilgotne ciasto jabłkowe z orzechami pecan i syropem klonowym. Wspaniały sposób na rozgrzanie się w te chłodne dni :) Polecam, przepis znalazłam tutaj.


140g roztopionego masła
250g jasnego brązowego cukru
150g syropu klonowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru
250g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
2 duże jajka
2 jabłka (jedno obrane i pokrojone w kostkę, drugie również pokrojone w kostkę ale ze skórką- nie mieszać pokrojonych jabłek!) 
3/4 szklanki orzechów pekan

1 łyżka masła
2 łyżki syropu klonowego

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. 70g masła, brązowy cukier, syrop klonowy i przyprawy umieścić w miseczce i podgrzewać przez minutę na największej mocy w mikrofalówce. Wymieszać i ponownie podgrzewać przez minutę. Wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do  pieczenia i sól. Dodać pokrojone w kostkę 70g masła i wymieszać (będzie miało konsystencję kruszonki). Dodać mleko do przestudzonego masła z cukrem, wymieszać. Dodać jajka i wymieszać do połączenia. Połączyć obie miseczki. Wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać obrane jabłka. Przełożyć do blaszki. Posypać orzechami i  jabłkami ze skórką. Piec przez 1 godzinę. W tym czasie połączyć łyżkę masła i syrop klonowy, podgrzać do połączenia. Po godzinie pieczenia ciasto pokryć masłem i syropem, piec przez kolejne 10 minut.

You Might Also Like

1 komentarze