Gwiazda z białym makiem

3.1.16

Na blogu zamieściłam już przepis na gwiazdę makową z niebieskim makiem oraz na drożdżówki marcińskie. Połączenie tych dwóch daje rezultat niesamowity, który mogłabym jeść i jeść godzinami. Nie mogłam się powstrzymać od skubania! Polecam baaardzo!


350g mąki
7g drożdży suszonych 
50g cukru
paczka cukru waniliowego
150ml mleka
1 jajko
50g masła (należy je stopić i ostudzić)

Nadzienie:
300g białego maku
200g marcepanu
100g posiekanych migdałów
1/3 szklanki miodu
duże jajko
pół łyżeczki cynamonu
łyżka kwaśnej śmietany

Mak gotować ok. 30 minut w mleku z dodatkiem łyżeczki soli i 3 łyżek cukru, odcedzić i zmielić 2-krotnie. Marcepan podgrzać przez kilka sekund w mikrofali, utrzeć z jajkiem, śmietaną i miodem. Dodać mak, cynamon i migdały.

Przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy-wymieszać. Wlać mleko (lekko ciepłe), wbić jajko, wyrobić. Wlać stopione masło. Dobrze wyrobić. Zostawić w cieple do podwojenia objętości. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45/35 cm. Rozsmarować nadzienie, zwinąć dłuższy bok. Utworzyć wieniec(koło)-ułożyć w tortownicy wyłożonej wysmarowanym pergaminem. W cieście zrobić nacięcia o głębokości 0.5 cm.w kształcie gwiazdy. Posmarować całość mieszanką 1 łyżki mleka z 1 żółtkiem. Piec 40min w temp.160-180stopni.

You Might Also Like

0 komentarze