Jajka po benedyktyńsku

24.1.16

Jedne z najsmaczniejszych, niedzielnych śniadań. Pyszne, mimo nieszczęsnych jajek w koszulce, które nie zawsze się udają :) Postaram się wrzucić przepis na nie krok po kroku już wkrótce! Przepis z Ultimate Cookery Course.


olej
ocen winny (biały)
8 plasterków szynki parmeńskiej
4 jajka
2 bułki- muffiny angielskie

Na sos holenderski:
3 żółtka
2 łyżeczki białego octu winnego
200ml roztopionego masła
sok z cytryny
sól i pieprz

Najpierw należy zrobić sos. Do wysokiego garnka nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz. Na garnku położyć żaroodporną miskę (nie powinna dotykać wody). Do miski wrzucić żółtka. Dodać ocet. Używając trzepaczki ubić żółtka na pianę. Wyłączyć gaz i wbijać masło, w małych porcjach. Sos powinien osiągnąć konsystencję gęstego majonezu. Dodać sok z cytryny do smaku. Przykryć i odstawić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć szynkę z obu stron, aż będzie chrupiąca. Odsączyć na ręczniku papierowym. Bułki przekroić i również opiec z obu stron na patelni. Jajka ugotować w koszulkach. Na muffinkach układać po 2 plasterki szynki, jajko i polać sosem.   

You Might Also Like

0 komentarze