Kruche ciasteczka waniliowe

9.1.16

Mikołaj przyniósł mojej córce kucykową książkę kucharską. Od Wigilii nie słyszałam o niczym innym tylko o wspólnym pieczeniu :) Po Świątecznym gotowaniu było to ostatnie, na co miałam ochotę, ale w końcu dałam się skusić :) Polecam- ciasteczka są bardzo proste w wykonianiu i na prawdę smaczne!


1 laska wanilii
200g mąki kukurydzianej
50g mąki pszennej
200g masła
3 krople olejku waniliowego
80g cukru pudru

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wydłubać nasionka. Mąki przesiać, dodać wanilię, pokrojone w kostkę masło, olejek i cukier, a następnie zagnieść ciasto. Z ciasta uformować 2 wałki o długości ok 30cm. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości 1 cm, a z nich uformować kulki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać kulki i delikatnie spłaszczać zanurzonym w mące widelcem. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (z termoobiegiem) przez ok. 15 minut. Studzić na kratce, a następnie przełożyć do szczelnego pudełka/puszki. 

You Might Also Like

0 komentarze