Kulki ziemniaczane

9.1.16

Jakże często zdarza nam się zostać z niewielką ilością gotowanych ziemniaków z obiadu...oczywiście zawsze można pokusić się o kluski-ale jeśli mamy ich już dość, rozwiązaniem są właśnie kulki ziemniaczane. Lista składników, które można do nich dodać jest prawdopodobnie baaaardzo długa, my zdecydowaliśmy się na ser i prażoną cebulę. Wyszły bardzo smaczne, i choć składniki "na oko" a zdjęcia niefortunne, polecam spróbować!


ugotowane, przestudzone ziemniaki (ok. szklanki)
jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
dodatki- u mnie garść startego sera żółtego i 2 łyżki prażonej cebulki
2-3 łyżki bardzo miękkiego masła

Dodatkowo:
olej do smażenia
tarta bułka
1 jajko
kilka łyżek mąki

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości śliwki. Obtaczać w mące, jajku oraz tartej bułce. Smażyć do zarumienienia. 

You Might Also Like

0 komentarze