Kurczak fricassee

4.1.16

I znów w wolnej chwili chwyciliśmy za jedną z moich ulubionych książek kucharskich, Ultimate Home Cooking- Gordona Ramsaya. Tym razem zdecydowaliśmy się na kurczaka fricassee. Wyszedł przepyszny, delikatny, bardzo aromatyczny. Dzieci nie mogły się powstrzymać od jedzenia :) Polecam!


2 łyżki oliwy z oliwek
1 kurczak, podzielony na 2 pałki, 2 udka, 2 piersi
150g boczku wędzonego
4 ząbki obranego i rozgniecionego czosnku
150g przepołowionych pieczarek
1 liść laurowy
2 gałązki rozmarynu
listki z 2 gałązek tymianku
75ml brandy
450ml bulionu z kurczaka
mała garstka posiekanej pietruszki
sól 
pieprz

Oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Posolić i popieprzyć kurczaka, przełożyć na patelni i smażyć 3-4 minuty z jednej strony, do zarumienienia. Boczek pokroić w kostkę. Po odwróceniu kurczaka na drugą stronę dodać boczek, czosnek i grzyby. Wymieszać. Dodać liść laurowy, tymianek i rozmaryn. Dodać brandy i podpalić całość. Następnie zmniejszyć gaz i gotować przez kolejne 2-3  minuty. Dodać bulion i gotować na średnim ogniu. Gotować bez przykrycia przez 10 minut, następnie przykryć i gotować przez kolejne 15-20 minut. Kurczaka przełożyć na talerz i zredukować sos. Przełożyć kurczaka do sosu, wymieszać. Usunąć czosnek i rozmaryn i liść laurowy, dodać pietruszkę. 

You Might Also Like

0 komentarze