Kurczak smażony w maślance

22.1.16

Kolejny z przepisów z Ultimate Home Cooking. Smażony kurczak w maślance. Pyszny, soczysty, chrupiący- może odciągnie mojego męża od kurczakowych fast foodów? :) Polecam!


4 udka z kurczaka
4 pałki z kurczaka 
500ml maślanki
olej do smażenia
300g mąki
2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki czosnku
2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól i pieprz

Kurczaki włożyć do miski, zalać maślanką. Dodać porządną szczyptę soli i wymieszać. Przykryć folią i zostawić w lodówce na min. 30 minut, a najlepiej całą noc. Ogrzać do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem smażenia. Do garnka/naczynia/patelni wlać oleju do 1.5cm wysokości. Umieścić na średnim ogniu i podgrzać do temperatury 170 stopni. Na talerz wysypać mąkę, dodać przyprawy oraz szczyptę soli i pieprzu. Wyciągnąć kurczaka z maślanki strząsając jej nadmiar i dokładnie obtoczyć w mące. Smażyć kurczaki obracając często, przez 25-30 minut, aż do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym.    

You Might Also Like

0 komentarze