Makowiec z jabłkami

3.1.16

Makowiec z jabłkami, tegoroczny hit mojego męża :) Wilgotny i pyszny, baaardzo makowy i prosty w wykonaniu. Miła odmiana dla tradycyjnej strucli (jednak u mnie wciąż na pierwszym miejscu drożdżowe i sernik ;)). Polecam, przepis znalazłam tutaj


300g maku
9 jajek
1 kostka masła
300g cukru pudru
1 szklanka orzechów i rodzynek
6 czubatych łyżek kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g jabłek startych na tarce
500ml wody
500ml mleka

Mak wypłukać, zalać wrzącą mieszanką wody i mleka, a następnie gotować na małym ogniu przez ok.15 minut. Odstawić na całą noc. Odsączyć i zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać masło i dalej ucierać. Mak i kaszę mannę dodać do masy żółtkowej, utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wymieszać z bakaliami, jabłkami i proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ostrożnie połączyć z masą makową. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem. Przełożyć masę makową, piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 45 minut. Zostawić do wystygnięcia. Polać roztopioną czekoladą. 

You Might Also Like

0 komentarze