Miodownik

3.1.16

Miodownik wydaje się być skomplikowanym ciastem, jednak wcale tak nie jest. Największą jego zaletą jest możliwość przygotowania go dużo wcześniej. Długo zachowuje świeżość i jest naprawdę smaczny. Wiem, że niektórzy przygotowują go z kremem z kaszy manny, lecz ja nie wyobrażam sobie go bez kawy. Przepis znalazłam tutaj



3 duże jajka
1 szklanka drobnego cukru 
4 łyżki miodu
3,5 szklanki mąki 
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka octu

Krem:
300g masła
800g masy kajmakowej 
100g drobno posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek ciemnego rumu
2 łyżki mielonej kawy 

Nasączenie:
50ml rumu
50ml wody

Ponadto:
50g orzechów włoskich, grubo posiekanych
odrobina kakao do oprószenia
orzechy włoskie do dekoracji

Wszystkie powyższe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Jajka i cukier ubijać w mikserze przez ok. 10 minut. Dodać miód i ubić, do połączenia. W szklance wymieszać ocet z sodą. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao oraz sodę z octem. Zmiksować (ciasto  będzie klejące). Mokrymi rękoma podzielić ciasto na 7 równych części. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i każdą częścią ciasta po kolei równo wylepić formę. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7-10 minut. Wyjąć natychmiast, kiedy blaty zaczną się mocniej brązowić od brzegów formy. Wystudzić. Sześć blatów odłożyć, a siódmy blat pokruszyć. Przygotować krem. Masło utrzeć w mikserze do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać partiami masę kajmakową, cały czas ucierając. Dodać rum i kawę, zmiksować. Na samym końcu wmieszać orzechy. Składniki na nasączenie wymieszać. Krem podzielić na 7 równych części. Blaty układać na paterze, delikatnie nasączać wodą z rumem. Przekładać kremem, smarując nim każdy z sześciu blatów. Siódmą, ostatnią część kremu wykorzystać na posmarowanie boków i wierzchu ciasta. Pokruszony blat miodowy wymieszać z grubo posiekanymi orzechami włoskimi, posypać nim wierzch i boki ciasta. Odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej. Potem owinąć ciasto folią lub większą reklamówką jednorazową, obciążyć  deseczką, włożyć do lodówki na kilka godzin. Kiedy cały krem maślany w torcie stężeje położyć dodatkową deseczkę by lepiej docisnąć blaty do kremu. Podawać najwcześniej po kilku dniach od przełożenia. Przed podaniem udekorować miodownik orzechami włoskimi, lekko oprószyć kakao.

You Might Also Like

0 komentarze