Pączki najlepsze

25.1.16

Najlepszy przepis na pączki jaki do tej pory wypróbowałam. Pączki są smaczne, nie chłoną tłuszczu, a ciasto jest łatwe w obsłudze :) Przypominają mi dzieciństwo... i pięknie wyrastają, jest więc i obwódka! Polecam, przepis znalazłam tutaj. 


4 szklanki mąki
6 żółtek
3 łyżki cukru
50g masła
60g drożdży
1 szklanka letniego mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół łyżeczki soli
2 łyżki rumu
olej do smażenia
konfitura do nadziewania
lukier

Z drożdży zrobić rozczyn: rozkruszyć je do miseczki, dodać 2 łyżki cukru, pół szklanki letniego mleka i 6 łyżek mąki. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. W pozostałym mleku rozpuścić masło, dodać jogurt i wymieszać. Żółtka utrzeć z łyżką cukru, dodać do zaczynu. Dodać pozostałe składniki (pamiętając, by od 4 szklanek mąki odjąć 6 łyżek zużytych na zaczyn) i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na około godzinę, do podwojenia objętości. Krótko wyrobić, rozwałkować na grubość 1cm. Szklanką wykrawać kółka. Układać na obsypanej mąką blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Olej rozgrzać do temperatury 175 stopni. Smażyć pączki z obu stron, do zarumienienia. Odsączyć na ręczniku papierowym. Lukrować i nadziewać. 

You Might Also Like

0 komentarze