Pączki warszawskie

19.1.16

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami... teraz to wiem, bo do wczoraj myślałam, że to już w tym tygodniu! Dlatego weekendowo usmażyłam pączki. Skusił mnie nowy przepis Doroty. Co tu dużo kryć- mogłam pozwolić pączkom trochę dłużej rosnąć...zgodzę się również z innymi smażącymi z tego przepisu, że konsystencja i smak tych pączków jest inny od pozostałych na blogu...Mimo, iż są smaczne, chyba jednak wolę te pączki ;)


500g mąki pszennej
45g drożdży świeżych lub 21g drożdży suchych
8 żółtek
250ml letniej śmietany kremówki
1/3 szklanki mleka
90g drobnego cukru 
16g cukru wanilinowego 
1/3 łyżeczki soli
150g roztopionego i przestudzonego masła
30ml wódki 
konfitura z płatków róży
lukier

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość ok. 1cm i szklanką o średnicy 7cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę oprószoną mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175 stopni z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręczniczek kuchenny do odsączenia. Nadziewać konfiturą różaną. Jeszcze ciepłe polukrować.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. właśnie zastanawiałam się, czym te "warszawskie" różnią się od innych. Osobiście polecam pączki z dodatkiem ziemniaków - moim zdaniem są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń