Placek z serem i makiem

3.1.16

Szukając inspiracji bożonarodzeniowych znalazłam dość ciekawe ciasto - placek z serem, makiem i warstwą dżemu. Myślałam, że będzie to  kolejny "seromak", ale smak jest zupełnie inny. Żaden element nie dominuje, a wszystkie idealnie się uzupełniają. Polecam, przepis znalazłam tutaj


400g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120ml mleka
120ml oleju
1 duże jajko
100g cukru
olejek migdałowy 
250g twarogu do serników

nadzienie makowe:
100g zmielonego maku
200g mleka
50g zmielonych biszkoptów
2 łyżki amaretto
4 czubate łyżki cukru pudru

masa serowa:
250g twarogu do serników
50g cukru
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
1 jajko
1 łyżka amaretto

kruszonka:
70g miękkiego masła 
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru 

dodatkowo:
słoik konfitury wiśniowej

Na początku przygotować nadzienia. Mak wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i gotować przez kilka minut mieszając. Dodać pozostałe składniki i wystudzić. Składniki na masę serową krótko zmiksować. Przygotować kruszonkę zagniatając wszystkie składniki. Następnie połączyć i zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Wylepić ciastem blachę (24/24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować konfiturę wiśniową. Następnie łyżeczką nakładać naprzemiennie masy makową i serową. Posypać kruszonką. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. 

You Might Also Like

0 komentarze