Post o gotowaniu jajek :)

30.1.16

Nigdy nie sądziłam, że napiszę post o gotowaniu jajek. Jednak zbliżają się Święta, a ja bardzo lubię jajka z całkowicie ściętym białkiem i lekko miękkim żółtkiem. Jednak czasem brakuje timera, jajko posiedzi chwilę dłużej i już klops :) Spróbowałam zatem metody znalezionej na tej stronie. Jajko trzymałam w zimnej wodzie 10 minut, następnym razem będzie sześć lub osiem bo to jeszcze nie to ;) 


duże jajka
garnek z zimną wodą

Umieścić jajka w garnku, zalać zimną wodą tak aby conajmniej 2.5cm wystawało ponad jajka. Nie przykrywając garnka doprowadzić wodę do wrzenia (musi się "przewracać"). Zdjąć garnek z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na bok. Odczekać 3-4-6-10 lub 15 minut w zależności od tego jak ugotowane jajka lubimy*. Po upłynięciu danego czasu umieścić w misce z zimną wodą na minutę.

* bardzo miękkie jajka- lekko ścięte białko- 3 minuty
lekko płynne jajka na miękko- 4 minuty
jajka na pół miękko- 6 minut
na twardo, lecz ciągle kremowe- 10 minut
na twardo- 15 minut

You Might Also Like

0 komentarze