Rogaliki serowe

3.1.16

Mój synek jest bardzo wybredny jeśli chodzi o ciasta. A przedszkolni koledzy czkali na tort urodzinowy. Młody zdecydowanie odmówił tortu, zatem postanowiłam wrócić do dzieciństwa i upiec coś, co było lubiane przez nas wszystkich- rogaliki. Wyszły mięciutkie, słodkie i pyszne. Przedszkole zadowolone a to chyba najlepsza rekomendacja. Polecam :) Przepis znalazłam tutaj.


560g mąki 
10g drożdży suchych 
350ml mleka
2 jajka
80g masła (roztopić)
75g cukru
pół łyżeczki soli

Nadzienie:
400g twarogu półtłustego w kostce
2 żółtka
5 łyżek drobnego cukru 
1 małe opakowanie cukru wanilinowego

Pozostałe:
1 jajko 
1 łyżka mleka
cukier puder do oprószenia

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Składniki na nadzienie rozgnieść widelcem, do połączenia. Blaszki do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by  koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem, pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze