Ryba w cieście

21.1.16

Kolejny przepis z Ultimate Cookery Course. Tym razem pyszna ryba. Wspaniała propozycja na piątek :) Polecam- Gordon wie, co dobre!


4 filety białej ryby (np. dorsz, mintaj)
olej do smażenia
sól i pieprz
225g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka oleju
300ml piwa imbirowego

Rybę umieścić na talerzu i przyprawić solą oraz pieprzem. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 10 minut w lodówce. Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać sól, pieprz i pieprz cayenne. Dodać olej i piwo, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Do głębokiej patelni lub garnka wlać olej (do 1/3 wysokości). Podgrzewać na średnim ogniu aż osiągnie 160 stopni. Na talerz wsypać garść mąki, dodać sól i pieprz. Kawałki ryby obtaczać w mące, strząsnąć nadmiar. Zamieszać ciasto i zanurzyć w cieście, pozwolić by nadmiar ściekł do miski i smażyć przez 3-5 minut do zarumienienia. Osuszyć na ręczniku papierowym. Posolić. 

You Might Also Like

0 komentarze