Sernik Speculoos

3.1.16

I nadszedł czas na to, co tygryski lubią najbardziej :) Bardzo lubię kruche, korzenne ciasteczka speculoos, zatem sernik upieczony z ich dodatkiem po prostu nie mógł nie wyjść! Pyszny i kremowy, delikatny i mój pierwszy pieczony w kąpieli wodnej. Polecam, przepis Dorotus


160g ciastek Speculoos 
1 łyżeczka cynamonu
30g roztopionego masła

Masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
500g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
300g kremu Speculoos
250ml śmietany kremówki 
1/2 szklanki drobnego cukru 
5 dużych jajek
3 łyżki mąki 
1 łyżka ciemnego rumu

Polewa:
150ml kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka cukru pudru

Ciastka, cynamon i masło zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, wklepać w dno formy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić. Formę dwukrotnie, szczelnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę). Twaróg i krem Speculoos zmiksować do powstania gładkiej masy. Dodać resztę składników i zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Formę z sernikiem umieścić w naczyniu żaroodpornym i nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Składniki na polewę wymieszać. Rozsmarować polewę na gorącym serniku i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć z piekarnika i z naczynia żaroodpornego, wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

You Might Also Like

0 komentarze